Huwelijk – Jeffrey Eugenides

Dat ik zo graag meer zou willen posten hier om jullie te bedelven onder boekentips en kennis wil laten maken met de boeken die ik allemaal lees, maar dat tijd niet altijd mijn beste vriend is. En laat ik het ook op het leven steken dat soms je plannen bruusk in de war brengt. Maart voorzag mij van de nodige turbulentie en ik ben opgelucht dat april er zo stilaan zit aan te komen.

Wel heb ik het geluk dat de weinige boeken die ik in maart las, literaire toppertjes waren. Zoals jullie hier lazen, zat mijn stadsbibliotheek daar voor iets tussen; onderschat dus nooit het oog van de kenner. Het lezen van deze boeken maakte door hun schoonheid het leven toch wat lichter en meer draaglijk. Is een boek niet altijd het beste toevluchtsoord?

huwelijk-jeffrey-eugenides-e1522340413275.jpg
Naast Kamer, die bij in het boekenpakket zat, gaf ik Jeffrey Eugenides een kans om zich te bewijzen met Huwelijk. Huwelijk, ook al klinkt de Engelse titel The Marriage plot zoveel beter, las ik in het Nederlands. Jeffrey Eugenides of diens ‘agent’ wist daarbij een vertaler onder de arm te nemen die het boek volledig tot zijn recht deed komen.

Het verhaal begint in 1982 waar de studenten van Brown op het punt staan om af te studeren en gaat verder met Madeleine en Mitchell die meteen na dat afstuderen zich in totaal uiteenlopende avonturen storten. Zo kiest Madeleine voor de begeerlijke en intelligente Leonard, die na de eerste ‘ik hou van je’ beweert dat ‘Als de eerste bekentenis eenmaal achter de rug is, ‘ik hou van je’ niets meer betekent’. En verlaat Mitchell het continent om een religieuze reis te maken om te hunkeren, verlangen, hopen en verliezen. 

Madeleine beseft dat als je maar lang genoeg in het bos verdwaald bent, er een moment komt waarop je je er thuis gaat voelen. En Mitchell leert dat wat hij voelde als hij een mooi meisje zag, meer iets was uit een Griekse mythe, alsof hij, bij de aanblik van zo veel schoonheid, in een boom veranderde en ter plekke wortel schoot, voor altijd, uit puur verlangen. En dan ontvangt Mitchell in Griekenland een brief van Madeleine en meent hij dat elke brief een liefdesbrief was.

Ik ben vol lof over dit boek omwille van zijn diepgang, zijn schoonheid en zijn eerlijkheid. Hoe Eugenides zijn personages rauw en puur voorstelt en daarin niet de psychologische processen van een mens verbloemd. En terwijl hij niet aan verbloeming doet het ook nog eens lukt om het op de juiste manier te verwoorden. Dat depressie bijvoorbeeld is als een blauwe plek die nooit meer weggaat. Een blauwe plek in je kop. En je moet uitkijken dat je er niet per ongeluk op drukt. En hoe deze schrijver beschrijft dat het oké is wanneer je als tweeëntwintig jarige je hoofd kaal laat scheren in India. Omdat jongvolwassenen nu eenmaal soms met zichzelf in de knoop liggen en daarin hun eigen weg zoeken. De zoektocht van Madeleine en Mitchell was eentje die ik als lezer graag heb willen volgen.

We cannot become
what we need to be
by remaining
what we are.

– Max DePree- 

 

Aantal pagina’s: 395
Publicatie: 2011, Prometheus 
Oorspronkelijke publicatie: 2011, The Marriage Plot

 

Advertenties

Een reactie op “Huwelijk – Jeffrey Eugenides

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s